Bloķējošs stress un labākie veidi kā to pārvarēt

Bloķējošs stress un labākie veidi kā to pārvarēt

Kas ir stress? Stress ir enerģija. Stresam ir jābūt, bet ja tas pārvēršas bloķējošā stresā, tad mums ir jāsāk rīkoties. Bloķējošs stress nozīmē, ka uztraukums ir pārāk augstā līmenī un mēs vairs nespējam adekvāti domāt, runāt un būt mierīgi. Šajā bloga ierakstā lasi par trīs iemesliem, kāpēc uztraukums, stājoties publikas priekšā, dubultojas un kā šos iemeslus – iznīcinošu paškritiku, sarežģītas valodas izmantojumu un sagatavošanās trūkumu – risināt. 


stop stress

Uztraukums ir ļoti individuāls. Tas var rasties daudz dažādos veidos, piemēram, 

1. Negatīva pieredze.

2. Neticība saviem spēkiem (mazvērtības komplekss).

3. Bailes no nezināmā.

Tādēļ ir ļoti svarīgi saprast, kad ir sākusies Jūsu stresa vēsture. Pievērsiet īpašu uzmanību skolas laikam. Tas ir laiks, kad attīstās identitāte un katra mazāka kritika vai aizrādījums (protams, arī pazemojumi) var radīt iemeslu, kā rezultātā jaunietis var aizvērties un izolēties.

Sekojoši mēs bieži vien redzam tikai sekas: runātāji, kuri sāk runāt ļoti ātri, citi atkal ietur neadekvāti garas pauzes, citiem izkalst mute, aizkrīt ciet balss, citi paliek bez elpas.  Ir tādi kas sarkst vienmērīgi, tādi kas sarkst pleķos, un dažreiz ir par lillā krāsa, tādu kā baklažānam. 

Lūk, šajā video Jūs redzēsiet 11 ieteikumus, kas būtu jāveic, lai Jūs tuvotos ideālam iekšējam stāvoklim.


miers

Ja mēs mācāmies no profesionāliem sportistiem, kuri ļoti bieži saskaras ar spriedzes situācijām, tad viņi arī meklē dziļu mieru kombinācijā ar fokusu. Tieši tāpat Jums ir jānonāk miera un fokusa stāvoklī pirms atbildīgām runām vai eksāmeniem. Lūk, ir 4 ieteikumi, kas palīdzēs Jums tuvoties šādam stāvoklim:


Dzeriet siltu ūdeni Silts dzēriens noņems apmēram 30% no uztraukuma. Ņemiet līdzi termosu, visu laiku uzturiet sevi siltumā. Bet izvairieties no kafijas. Tas var radīt pārāk lielu stimulāciju.
Klausieties mūziku uz austiņām, kas jūs iedvesmo Austiņas kalpo arī kā lielisks veids, lai izolētos no apkārtējās vides. It īpaši, ja Jums apkārt ir citi satraukti cilvēki.
Atcerieties situāciju, kur Jums viss izdevās Aizveriet acis un atcerieties ļoti konkrētu situāciju, kurā Jums viss izdevās, kur citi cilvēki izteica Jums komplimentus par paveikto, kur Jūs 100% lepojāties ar sevi un paveikto.
Saimnieka pozīcija Nolieciet rokas uz gurniem un turiet tās 2-3 minūtes. Sajūtiet, ka jūsos sāk parādīties saimnieka gēns. 


“Nekas nav pats par sevi ne labs, ne slikts, bet mūsu domas dara to tādu”. ------- Hamlets


Atrasties teritorijās, kur mēs vēl neesam bijuši

Atcerieties - iziešana no komforta zonas nav sevis sodīšana! Tas ir jaudīgs pašizaugsmes instruments. Ir skaidrs, ka neviens nepiedzimst ar bailēm, tai skaitā no publiskās uzstāšanās. Mēs esam viņas kaut kur paņēmuši, un noticējuši tām. Un visbiežāk tas ir dzīves posmā, kad mēs vēl attīstām savu personību – apmēram 8., 9.klase tiek minēts kā posms, kurā pirmo reizi parādījušās bailes no uzstāšanās. Tas, ko Viesturs novēl ikvienam, ir “dalīties savās sāpēs un kļūdās, jo dalīšanās savās kļūdās ir visefektīvākais zināšanu nodošanas veids, un dariet to no skatuves!” Papildus iesakām izlasīt burvīgu grāmatu - Rebecca Solnit “A field guide to getting lost”.

Uztraukuma kontrole ir ļoti individuāla. Tā ir brīnišķīga psiholoģijas pasaule, kurā mēs atrodam savu baiļu iemeslus, tādā veidā iepazīstam sevi un dodam sev iespēju augt un attīstīties vēl straujākā tempā.


Apzinies, lūdzu, kas precīzi ir Tavu baiļu cēlonis

Kad atrodi to, sper nākamo soli: Atrisini cēloni, ja tas ir iespējams: uzlabo dikciju, izmanto tonālo krēmu, lai neredz, ka sarksti, vai izdomā plānu B/C/D, lai būtu, ko teikt, kad aizmirsīsi tekstu nākamreiz. Ja to nevar atrisināt, tad pieņem to. Tā ir daļa no Tevis. Tāpat kā Tu pieņem to, ka runā ar pamanāmu dialektu, ka knapi spēj savaldīt emocijas, ka Tu esi garš/-a ar kolosālu ērgļa degunu. Pieņem šo savu unikālo iezīmi.


KĀDA IR TAVA ATTIEKSME?

Kādam kungam uztraukuma rezultātā raustās valoda. Precīzāk sakot, viņam var būt situācijas, kad viņš iestrēgst viena vārda atkārtošanā, vēl vairāk sāk par to pārdzīvot un vairs netiek ārā no šī stāvokļa. Kungs teica, ka negrib par to ne domāt, ne runāt, viņš grib to aizmirst, jo ir bijušas daudzas negatīvas pieredzes. 

Tava runa ir traģēdija, ja Tava attieksme ir traģiska. Ja Tu ar baiļpilnu izpausmi un atvainošanos ziņosi publikai "Hei, tagad manā galvā notiek kodolkarš", tad publika arī skatīsies uz traģēdiju. Bet Tev ir iespēja neiespringt par savu kļūdu, ja esi izdarījis mājasdarbu. Kāds ir mājasdarbs? Aizver, lūdzu, acis un iedomājies sevi publikas priekšā tieši tad, kad ar Tevi notiek tas, ko visvairāk negribi. Iedomājies, ka šī izpausme ir daļa no Tevis, iedomājies, ka Tev patīk šī Tava izpausme, ka tā ir Tavas personības neatņemama sastāvdaļa. Pieņem savu biedējošāko izpausmi un kļūsti tai par kaislīgāko aizstāvi.


rakstīta un runāta valoda ir divas dažādas galaktikas

Divi izplatītākie argumenti, kāpēc es runāju sarežģīti: Tā ir profesionāla auditorija. Viņi mani sapratīs. Es negribu izlikties neprofesionāls + vēl viens novērojums. Tas ir otrs populārākais veids (pēc slaidiem), kā noslēpt savu personību.

Paradoksālā atziņa. Puse no visām uztraukuma problēmām tiek atrisinātas, pārejot uz sarunu ar saviem vārdiem. Cilvēki uzreiz atveras, noņem daļu smaguma no pleciem, mazina lieki uzbūvēto atbildības sajūtu. Un tas ir tikai tāpēc, ka viņi vairs nedomā par sava statusa būvēšanu, nedomā, ka ir kāds reglaments, kuram ir jāpakļaujas. Tā vietā ir rūpes par savu kolēģi, lai vēstītā doma ir skaidra un viegli uztverama.

Tad kāpēc tā nevar darīt jebkurā komunikācijā? 50% no uztraukuma cēloņiem ir saistīti ar to, ka mēs paši sarežģījam sev dzīvi, uzliekot pārāk lielas ekspektācijas, atbildības nastas, cenšoties izlikties.


Senākie posti
Jaunākie posti

Atstāt komentāru

Aizvērt

PUBLISKĀS RUNAS PAMATI

Klātienes praktiskā darbnīca

Praktizējiet visus svarīgākos publiskās runas elementus sākot no neverbālās komunikācijas un struktūru veidošanas, līdz pat storytelling un uztraukuma kontrolei režisora Viestura Meikšāna vadībā.

Uzzināt vairāk

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Meklēt

Tavs grozs tukšs. Kā tā?
Uz katalogu