Introverts | 5 izcilas komunikācijas tehnikas introvertiem

Introverts | 5 izcilas komunikācijas tehnikas introvertiem

Katrs otrais cilvēks pasaulē ir introverts. Introverts ir samērā jauns jēdziens, kuru 1921. gadā ļoti ietekmīgajā grāmatā "Psiholoģijas tipi" aprakstīja Karls Gustavs Jungs. Bet kopš tā laika, teorijas par introvertiem ir vairāk nekā psihologu uz pasaules un katrs apgalvo, ka viņiem ir taisnība. 


Stāsts par introvertiem nesākās ar Junga kungu, jo abi šie temperamentu tipi parādās pat Bībelē un seno grieķu un romiešu rakstos. Pat dzīvnieku pasaulē šis sadalījums ir aktuāls sākot no augļu mušiņām līdz makaku mērkaķiem (macaca mulatta). 


Neskatoties uz šādu diezgan konkrētu sadalījumu, katrs cilvēks var vienu dienu justies, kā introverts un citu dienu ekstraverts.  Introverti ir ļoti talantīgi un dziļi cilvēki, bet mūsdienu pasaulē bez ekstraversijas izpausmēm, bez komunikācijas prasmēm, bez publiskās runas prasmēm, neviens profesionālis nevar iztikt. Tādēļ šajā rakstā tiks apkopoti tie mehānismi, kas palīdzēs introvertiem attīstīt nepieciešamās ekstraversijas īpašības.


KĀ FUNKCIONĒ INTROVERTs?

Stimulu nepieciešamība
Pietiek ar puzles likšanu ar tuviem draugiem. Grāmatas lasīšana. 
Darba vide Milzīgas koncentrācijas spējas. Labāk pievēršas vienas darbam un to pabeidz. Salīdzinoši imūni pret atlīdzību, statusu un slavu. Par to kā sagatavoties darba intervijai lasiet šeit.
Socializēšanās stili Var izbaudīt arī ballītes un biznesa mītiņus, bet drīz sāk sapņot par savu pidžamu. Labprāt velta savu sociālo enerģiju tuviem draugiem un ģimenei. Viņi domā pirms runā. Riebjas small talk.


INTROVERTS NENOZĪMĒ KAUTRĪGS

Kautrīgums ir bailes no nosodījuma un negatīviem komentāriem, bet introversija ir priekšrokas došana mieram un ne-stimulējošām vidēm. 


Mūsdienu sabiedrībā kautrīgums un introversija netiek uztverti kā priekšrocības. Bet iedomājieties, ka sapulcē pie galda sēž mierīgs introverts, kuram sapulces vide ir iespējams pārāk stimulējoša vide, tādēļ viņš/a nerunā vai nav aktīvs. Un otrs cilvēks ir kautrīgs ekstraverts, kurš nav pārliecināts par sevi un savu viedokli. 

Ārēji šie divi cilvēki izskatās vienādi, bet mentālie stāvokļi katram no viņiem ir pilnīgi atšķirīgi. Līdz ar to nevēlēšanas runāt var būt balstīta ļoti dažādos iemeslos. Piemēram, kautrīga un ekstraverta personība ir dziedātāja Barbara Streizande, kurai ir milzīgas bailes uzstāties (par to kā kontrolēt uztraukumu lasiet šeit). Bet Bils Geits ir labs piemērs kā var būt introverts kurš nav kautrīgs. Viņš ir diezgan apmierināts pats ar savu klātbūtni.   




    Ļoti bieži cilvēki kļūst kautrīgi. Nevis piedzimst kautrīgi, bet kļūst par tādiem. Bieži vien tas notiek skolas laikā, kad veidotājs cilvēka identitāte. Mazākie aizrādījumi, negatīvi komentāri vai pārmetumi var kļūt par kaut ko tādu, kam mēs noticam. Mēs noticam, ka nevaram runāt, ka mums neizdodas. Mēs noticam, ka atbildīgās situācijās mēs visticamāk izgāzīsimies, ka mums nebūs labas attiecības ar pretējo dzimumu, jo nespēsim neko pateikt. Mēs noticēsim, ka neesam vērti. 

    Šajā video materiālā Jūs dzirdēsiet atbildes uz introvertu jautājumiem pēc vebināra "8 komunikācijas tehnikas introvertiem":


    KLUSIE INTROVERTI

    Šajā diagrammā mēs varam redzēt dažādas introversijas un ekstraversijas krāsas. Un šeit var redzēt, ka klusie introverti ir tikai viena daļa no šī psiholoģiskā spektra. Klusie introverti ir savā ziņā pretējā krāsa alfa dominējošajiem cilvēkiem, bet tas nenozīmē, ka viņi nevar būt līderi vai izcili vadītāji. 


    Ļoti dažādu iemeslu dēļ klusie introverti var izvēlēties tādu nodarbošanos, kur viņi var atrasties "aizkulisēs", piemēram, strādājot par izgudrotājiem, pētniekiem, aprūpes darbiniekiem, kā arī vadības līmenī, viņi strādā ar dziļu kompetenci. Viņi vienalga ir paraugs pārējiem, bet nedarbojas tā, kā mums ir pierasts redzēt alfa tipa vadītājus. 


    Nepastāv arī divi vienādi introverti. Mūsu raksturu ietekmē gan vide, gan audzināšana, gan pieredze un pat psiholoģiskais mantojums. Mūsu kaimiņi somi vienmēr ir izdaudzināti, kā introverti. Ir tāds joks par somiem: Kā Jūs varat zināt, ka Jūs patīkat somam? Viņš lūrēs uz jūsu kurpēm, nevis uz savējām. 

    Šis grafiks brīnišķīgi sakrīt ar ļoti populāro personību tipoloģizāciju:    

    - melanholiķis jeb impulsīvs introverts,   

    - holēriķis jeb impulsīvs ekstraverts,   

    - sangviniķis jeb mierīgs ekstraverts,   

    - flegmātiķis jeb mierīgs introverts.


    "Nepastāv tāda parādība, kā 100% introverts. Tāds cilvēks atrastos tikai trako namā", Karls Gustavs Jungs


    Cilvēki dzīves laikā migrē no viena kvadranta uz citu. Tas var būt saistīts ar audzināšanu, atbalstošu vai noraidošu vidi, vecākiem vai draugiem. Piemēram, kautrīgs ekstraverts ar laiku var kļūt daudz introvertāks, jo sāk izbaudīt klusumu, iemācās nesocializēties un pavadīt kvalitatīvu laiku ar sevi. Tāpat introverti var kļūt kautrīgi, ja nemitīgi saņem aizrādījumus par pasivitāti un nepieklājīgo izolēšanos.


    Vai introverts ir vājš komunikācijā?

    Ļoti izplatīti mūsdienās ir izmantot vārdu introverts, kā attaisnojumu bailēm un nevēlēšanos socializēties vai izcelties. Ļoti bieži glossofobija jeb bailes publiski uzstāties ir saistītas nevis ar nevēlēšanos socializēties, bet gan ar bailēm izcelties, bailēm būt par atstumto (outcast),  bailēm no kritikas, izmiešanas, un galu galā bailēm būt citādam. Kā Jūs jūtat, šie ir vairāk psihiatriskas dabas jautājumi, kas nebūt nav tieši saistīti ar introversiju jeb rakstura iezīmi, kas veido cilvēka domāšanas veidu, un veidu kā cilvēks funkcionē un pieņem lēmumus.  

    Ļoti bieži ir situācijas, kas savā ziņā pieprasa būt atvērtiem, radīt nepiespiestu gaisotni un mijiedarboties ar apkārtējiem cilvēkiem un introverti cilvēki, kuriem šādas izpausmes nav dabiskas var pārmest sev, ka viņi nevar izdarīt to, ko no viņiem prasa sabiedrība. 

    Un tieši šeit sāk veidoties kļūdainais vienādojums, ka introverti ir vāji komunikācijā. Patiesībā apkārtējā vide, kura mūsdienās novērtē un augstu ciena spilgtumu, autentiskumu un intensitāti, uzliek introvertiem papildus slodzi. Faktiski tas kļūst par pienākumu sevi lauzt, censties būt savādākam. Kā rezultātā gan introverti jūtas ļoti nedabiski, gan sarunu partneri jūt samākslotību. 

    Rakstura īpašības nenosaka cilvēka komunikācijas spējas. Cilvēks nepiedzimst ar vājām komunikācijas spējām. No maniem novērojumiem komunikācijas problēmas pārsvarā rodas dēļ neticības saviem spēkiem, no sevis nepieņemšanas un šaubām par sevi.

    Daudziem cilvēkiem ir diskomforts runāt ar svešiem cilvēkiem un pat ar pazīstamiem, jo pastāv bailes par nosodījumu un izsmieklu. Tādēļ viņi dodas prom, pat neuzsākot dialogu. Pēc tam mēs padzirdam teorijas par introvertiem. Salīdzinām to ar savu pieredzi un pasludinām sevi par introvertiem. Kaut kādā ziņā mēs rodam patvērumu šajos terminos. Šie jēdzieni kļūst pa attaisnojumu nerunāt. Un tas nav pareizi. 

    Lai mūsu personības attīstītos, mums ir jārunā. Komunikācijas prasmes var uzlabot pat komunikabli profesionāļi ar lielu pieredzi. Un turpinājumā par to kā introverti var visātrāk un efektīvāk attīstīt šīs prasmes. 

     Šajā 3 stundu materiālā es esmu apkopojis visas tehnikas un metodes, kas ir devušas vislabākos rezultātus introvertiem:



    introverta rokasgrāmata

    Apzinies savu pozīciju introversijas-ekstraversijas skalā Introvertam cilvēkam nav jākļūst par kaut ko citu. Tev būtu jāsaprot kā Tu veido savas enerģijas rezerves un jāatrod līdzsvars starp savām ikdienas aktivitātēm un laiku priekš sevis.
    Esi pārliecināts par to, kas Tu esi Arvien vairāk un vairāk esi kontaktā pats ar sevi un apliecini sev, ka Tu drīksti rīkoties tā, kā Tev liekas pareizi. Iemācies runāt ar sevi. Ieklausies sevī. Tava intuīcija ļoti daudz ko Tev pateikts priekšā.
    Tas, ka Tev nav par ko runāt, nenozīmē, ka Tu esi nekomunikabls Ļoti bieži sarunas iestrēgst. Rodas sajūta, ka divi cilvēki kopīgi nemaz nerisina nekādu tēmu. Tā ir savstarpējas ķīmijas problēma, nevis introverta problēma. Vienkārši attiecīgajiem diviem cilvēkiem nesaskan un par to nav jāpārdzīvo.
    Attīsti savas komunikācijas prasmes
    Jebkuram cilvēkam ir jāattīsta savas komunikācijas prasmes. Arī, ja Tu esi introverts, mūsdienu profesionālajā vidē nav iespējams veiksmīgi strādāt bez komunikācijas prasmēm. Introvertiem ir jāatrod sava komforta zona un tad, soli pa solim, jāattīsta savas komunikācijas prasmes. Galvenais, bez straujiem izaicinājumiem. 
    Komunikācijas nenozīmē, ka Tev visu laiku ir jārunā 
    Cilvēki var komunicēt ļoti dažādos veidos. Piemēram, tieši uzmanīga klausīšanās ir ļoti svarīga komunikācijas sastāvdaļa. Tā ir spēja būt "šeit un tagad" ar savu sarunu partneri. Otrkārt, Tu vari uzdot arī labus jautājumus, kas virzīs jūsu sarunu tālāk. Treškārt, Tu vari komentēt dzirdēto pieliekot klāt savu viedokli.


    nobeigumā

    Lai arī cik atšķirīgi nebūtu katra cilvēka komunikācijas stili, komunikācijas likumi nemainās. Jā, katram no mums vajadzētu izkopt savu individuālo stilu, bet kombinācijā ar dramaturģijas un pārliecības iegūšanas tehnikām, Jūs varat kļūt par jaunu sevis versiju jau vistuvākajā laikā. Runas skola ir apkopojusi visefektīvākās komunikācijas metodes un tehnikas, kas dod vislabākos rezultātus. Un tas viss ir pieejams Jums jau tagad. Atliek tik izvēlēties sev piemērotāko apmācības formātu šeit.


    Senākie posti
    Jaunākie posti

    Atstāt komentāru

    Aizvērt

    PUBLISKĀS RUNAS PAMATI

    Klātienes praktiskā darbnīca

    Praktizējiet visus svarīgākos publiskās runas elementus sākot no neverbālās komunikācijas un struktūru veidošanas, līdz pat storytelling un uztraukuma kontrolei režisora Viestura Meikšāna vadībā.

    Uzzināt vairāk

    Age verification

    By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

    Meklēt

    Tavs grozs tukšs. Kā tā?
    Uz katalogu