Katarse | Kā sagādāt publikai katarsi

Katarse | Kā sagādāt publikai katarsi

Šodienas pasaulē, kur patiesas emocijas nekotējas, drošs veids, kā cilvēki spētu atklāt un izpaust savas dziļākās jūtas, var kļūt par absolūti transformējošu notikumu. Tādēļ mums ir vajadzīga katarse: emocionāla atbrīvošanās un attīrīšanās. Katarse notiek, kad tiek atbrīvotas mūsu visdziļākās domas un emocijas.  Katarse ir dziedniecisks pārdzīvojums, kas var notikt gan saskarsmē ar mākslas faktu, gan dabas notikumu, gan dzīvi mainošu mirkli, piemēram, bērna piedzimšanu.  Šajā blogā mēs izpētīsim katarses spēku un to, kā tas var pozitīvi ietekmēt mūsu dzīvi.


kas ir katarse?

Vārds "katarse" ir atvasināts no grieķu vārda "katharsis", kas nozīmē "attīrīšanās". Pirmo reizi šo vārdu izmantoja Aristotelis savās grieķu traģēdijās. Pēc Aristoteļa domām, traģisko lugu skatīšanās ļāva skatītājiem "atlaist" emocijas, it ka mēs palaižam vaļā ilgi turētu meža zvēru, kurš atgriežas pie saviem pirmsākumiem.

Mūsdienās katarse attiecas uz jebkuru procesu, kas dod iespēju cilvēkiem izteikt savas dziļākās emocijas, bailes vai traumatisku pieredzi. 


katarses spēks

  1. Emocionālā dziedināšana. Katarse var kļūt par izeju no traumētām emocionālām pieredzēm. Absolūti spēcīga un pozitīva pieredze it kā ar spēku izrauj cilvēku no emocionālas bedres. 
  2. Sevis atrašana. Katarse sniedz iespēju dziļi ienirt savā psihē, gūstot ieskatu mūsu emocijās, motivācijās un uzvedības modeļos. Caur katarsi mēs varam atklāt slēptās patiesības par sevi un attīstīt labāku izpratni par savu iekšējo pasauli.
  3. Radošuma atvēršana. Katarse ir kā kodolsprādziens, kas var atvērt mūsos jaunas vēl nezināmas izpausmes un talantus. Cilvēks, kas ir piedzīvojis kaut ko tādu, var būt iedvesmots uz daudzām dienām vai nedēļām. 

Kā panākt, lai jūsu runa rada katarsi klausītājos?

Tas, protams, ir ļoti augsts mērķis. Kā režisors varu teikt, ka katarse rodas ļoti daudzu apstākļu un likumsakarību (kā arī nejaušību) rezultātā. Visas šīs izpausmes ir ļoti sarežģīti izplānot. 

Bet viens ļoti svarīgs ingredients gan ir vajadzīgs, radikāla atklātība un ticība, ka tas ar ko Jūs dalāties ir ļoti vērtīgs materiāls. Un tad kombinācijā ar visiem komunikācijas instrumentiem, lielu pieredzi, izcili atrastiem vārdiem, telpu un vidi, kas palīdz sniegt pareizās emocijas, Jūs varat cerēt, ka izdosies pietuvoties katarsei.

Ņemiet vērā, ka katarse ir emocijas. Lai radītu emocijas, Jūsu runai ir jābūt par emocionālās situācijām, pārsteidzošiem notikumiem un vispārcilvēciskām atziņām.

Tiecieties uz šo skaisto mērķi, bet neuztveriet to kā pašmērķi.


Senākie posti
Jaunākie posti

Atstāt komentāru

Aizvērt

PUBLISKĀS RUNAS PAMATI

Klātienes praktiskā darbnīca

Praktizējiet visus svarīgākos publiskās runas elementus sākot no neverbālās komunikācijas un struktūru veidošanas, līdz pat storytelling un uztraukuma kontrolei režisora Viestura Meikšāna vadībā.

Uzzināt vairāk

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Meklēt

Tavs grozs tukšs. Kā tā?
Uz katalogu