Humors | Kā attīstīt humora izjūtu

Humors | Kā attīstīt humora izjūtu

Humora izjūta ir magnēts. Tas ir 100% magnēts, kas patīk jebkuram cilvēkam. Šajā blogā es necentīšos Jūs smīdināt. Drīzāk es paskatīšos no režisoriska skatpunkta kas būtu jādara, lai mēs varētu attīstīt šīs spējas. Jo humora izjūtu var attīstīt tāpat kā harismu vai citas cilvēku spējas, kuras ir saistītas iekšējo stāvokli un iekšējiem procesiem.


HUMORA IZJŪTAS ABC

Viens no "The office" autoriem teica, ka humora izjūta tāpat kā rakstīšana, nav tā lieta, kuru tu vienu brīdi varēsi teikt, ka esi apguvis. Apgūt humora izjūtu ir grūti arī tādēļ, ka viena cilvēka dzīves mīļākais seriāls, ir otram cilvēkam sliktākā filma. Ir ļoti sarežģīti saprast vai tas ko tu dari ir pareizi vai nepareizi.

Ja tu esi profesionāls basketbolists, tad tu skaties filmas par basketbolu, skaties spēles, trenēsies, runāsi ar basketbola profiem. Ja tu gribi attīstīt humora izjūtu, tad tev ir jāskatās komēdijas, stand-up, jālasa komēdiju grāmatas, blogus, jātiekās ar cilvēkiem, kuriem ir tieši tādi paši mērķi, jāraksta savi komēdiju skeči.

Tādēļ pirmais ieteikums, lai attīstītu humora izjūtu ir lasīt labas kvalitātes komēdiju literatūru latviešu valodā (arī tulkojumus latviešu valodā), piemēram:


  • Ilfs un Petrovs "12 krēsli",
  • Fransuā Rablē "Gargantuija un Pantagriēls",
  • Antona Čehova īsie stāsti.


HUMORs DZĪVO VALODAS TELPĀ

Pirmā lieta, kuru mācīja Latvijas Kultūras Akadēmijas teātra fakultātē par humora izjūtas attīstīšanu, ka humors un humora izjūta dzīvo valodas telpā. Līdz ar to, humora izjūtas attīstīšana ir tiešā mērā saistīta ar valodas iespēju padziļināšanu, un valodas bagātināšanu. Jo kā tad jūs varētu atrast un izdomāt visādus smieklīgus vārdus, frāzes, teikumus, ja jums elementāri trūks materiāla? Ja jums nav no kā kombinēt, Jums nav ar ko strādāt.


IETEIKUMI NO STAND-UP KOMIĶIEM

  1. David Sedaris.  Citēt smieklīgus cilvēkus vai smieklīgus izteicienus. Citēšana ir foršs veids, kā pieaicināt vieslektorus savai runai.
  2.  Elen De Generes.  Pašironija. Par sevi pasmieties vienmēr var. Elen De Generes diezgan bieži izmanto šo paņēmienu. Tā ir patīkama atklātība. Esiet nesaudzīgāki pret sevi, nekā pret citiem tēliem savā runā.   
  3.  Judd Apatow iesaka ieviest komēdiju žurnālu, kur jūs krāsiet visus redzētos novērojumus. Tas arī ir veids, kā jūs nofokusēsieties uz šādu nianšu pamanīšanu.   
  4.  Jim Carrey Piekrītiet dīvainām pieredzēm.
  5. Steve Martin Esiet smieklīgi nerunājot jokus. Radiet smieklus cilvēkiem, kad viņi īsti nesaprot par ko tad īsti ir jāsmejas. Nepareizi pielietojiet valodu, pārsteidziet publikas ekspektācijas, maksimāli pārspīlējot joku.     
  6. Jerry Seinfeld Siri var jums pateikt ļoti daudz smieklīgu lietu. Paspēlējieties ar google translate.

KĀ ATTĪSTĪT HUMORA IZJŪTU?

  1. Atrodiet kādu vienkāršu ikdienas rituālu ar kuru sākt savu darba dienu. Piemēram Elen DeGeneres sāk katru savu raidījumu, pametot mentos konfekti gaisā un cenšoties to noķert mutē. 
  2. Ieviesiet spēles savās attiecībās. Vienalga kādas lai tās nebūtu. Piemēram, viens nosauc jebkādu pasaules valodu, bet otram ir jārunā ar šīs valodas dialektu.
  3. Atļaujaties būt bērna prātā ik pa laikam. Atļaujaties izdarīt kaut ko stulbu. Kaut vai ar savu bērnu kārtīgi izkliegties mašīnā. Vai tēlot cilvēkus, kuriem ir slikta dzirde un ir jārunā 3x skaļāk. 

jaunākie komēdiju žanra formāti

Izgāšanās jeb “fuck up” stāsti, stendapi un "cepieni" – tie ir spilgti un iedarbīgi jaunie formāti, kurus arvien vairāk pārņem korporatīvā un akadēmiskā vide. 

Lai arī stendaps ir viens no sarežģītākajiem komunikācijas formātiem, pakāpeniski notiek tā saliedēšanās ar korporatīvo pasauli. 

Amerikas kompānijas “Spanx” dibinātāja Sāra Bleiklija stendapus izmantojusi, lai saliedētu darbiniekus. 

Bleiklija uzaicinājusi profesionālu konsultantu, kas palīdzējis uzņēmumā strādājošajiem izveidot savus stendapus. Tādējādi cilvēkam, kuram iepriekš ar tādu vidi nav bijusi nekāda saistība, tiek dota iespēja ielūkoties komēdijas žanra komunikācijas formātā un saprast, ka var arī tā. Darbinieks kļūst pašpārliecinātāks, drosmīgāks un jūtas novērtēts.


nobeigumā

Humora izjūtu var attīstīt. Pasaulē ir simtiem un tūkstošiem komiķu, kuri neticēja savām spējām, bet pēc apņemšanās to izdarīt ir sasnieguši lieliskus rezultātus. Sākāt arī Jūs savu ceļojumu humora izjūtas attīstīšanā jau tagad!


Senākie posti
Jaunākie posti

Atstāt komentāru

Aizvērt

PUBLISKĀS RUNAS PAMATI

Klātienes praktiskā darbnīca

Praktizējiet visus svarīgākos publiskās runas elementus sākot no neverbālās komunikācijas un struktūru veidošanas, līdz pat storytelling un uztraukuma kontrolei režisora Viestura Meikšāna vadībā.

Uzzināt vairāk

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Meklēt

Tavs grozs tukšs. Kā tā?
Uz katalogu